Anne&Çocuk

Bebeklerde diş çıkarma sırası nedir?

Genellikle bebeklerde diş çıkarma sırası olarak, ilk diş çıkartma belirtileri 6 aylık olduklarında gözlemlenmeye başlanır. Her bebeğin diş çıkaramaya başlaması ve dişlerini çıkartma süresi aynı değildir.

Diş çıkartmanın çeşitli belirtileri vardır. Diş çıkmasından birkaç gün önce, bebeklerde iştahsızlık, salya akış miktarında artış, huzursuzluk gözlemlenebilir. Bebeğin diş etine bakıldığı zaman da diş çıkacak yerin kabardığı açıkça görülebilir. En çok ve en sık görülen diş çıkartma belirtilerinden biri de yüksek ateştir. Her bebeğe göre ateş artış miktarı durumu farklılık göstermektedir. Ayrıca, bebeğin düzensiz beslenmesine bağlı olarak kabızlık ya da ishal gibi rahatsızlıklar da gözlemlenebilir. Bu durumda ebeveynler telaş yapmaktadır ama bu doğal bir süreçtir. Yine de uzman bir doktor kontrolüne götürerek, bebeğinizin bu diş çıkartma sürecini kolay atlatmasını sağlayabilirsiniz. Doktorunuzun, gerekli görürse yazacağı jel ya da ilaçlar bebeğinize olumlu etki edecektir.

Bebeklerde diş çıkarma sırası nasıldır?

Bebeklerde diş çıkarma sırası nasıldır?

Çok yaygın olmamakla beraber, bazı bebekler dişli olarak dünyaya gelebilmektedirler ya da doğumdan hemen kısa bir süre sonra diş çıktığı görülebilir. Fakat bu dişler sağlıksız ve hemen düşecek olan dişlerdir. Dişin, bebeğin boğazına kaçmaması ya da süt emzirir iken annenin göğüs ucunu zedelememesi için diş hekimi tarafından çekilmesi önerilir.

Diş çıkarma dönemleri ne zamandır?

Bebeklerin diş çıkarma sırası, genelde bir düzen içerisindedir. İlk olarak ön kesiciler, ikinci olarak yan kesiciler, üçüncü olarak köpek dişleri, beşinci olarak birinci azı dişleri, altıncı ve son olarak ikinci azı dişleri çıkmaktadır. Dişlere göre, diş çıkartma ay aralıkları da aşağıdaki gibidir:

Bebeklerde diş çıkarma tablosu

Bebeklerde diş çıkarma tablosu

Üst dişler çıkma zamanı

  • Ön kesiciler: 8-12 ay
  • Yan kesiciler: 9-13 ay
  • Köpek dişleri: 16-22 ay
  • İlk azı dişleri: 14-18 ay
  • İkinci azı dişleri: 25-33 ay

Alt dişler çıkma zamanı

  • Ön kesiciler: 6-10 ay
  • Yan kesiciler: 10-16 ay
  • Köpek dişleri: 17-23 ay
  • İlk azı dişleri: 14-18 ay
  • İkinci azı dişleri: 23-31 ay

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri nelerdir?

Ön kesici dişlerden ilk olarak ön iki diş çıkmaktadır, bunun akabinde üst ön dişler çıkar. Daha sonra üst yan dişler, köpek dişeri ve alt yan dişler belirir. Yaklaşık olarak 14-18. aylar arasında da birinci azı dişleri ve 25-33. aylarda ikinci azı dişleri çıkmaktadır.
Bebeklerde, üst çenede 10 ve alt çenede de 10 olmak üzere 20 süt dişi çıkmaktadır.

Diş çıkartma süresinin de maksimum bir zamanı vardır. 18 ayını bitirmiş ve henüz ağzında hiç diş çıkmamış bebekler doktor kontrolüne götürülmelidir.

Ayrıca bebeğiniz gelişiminde sizlere yardımcı olacağını düşündüğümüz;