Bebeklerde sarılık neden olur! Tedavisi nasıldır?

Yeni doğan bebeklerin yüzde 65’inde görülen sarılık kimi zaman korkulacak bir durum teşkil etmese de bazı durumlarda hiçte masum sayılmazlar. İhmal edilmemesi gereken bir sağlık sorunu olan bebeklerde sarılık tedavi edilmediği taktirde daha büyük sorunlara yol açabilmektedir. 2 haftalık bir süreç içerisinde geçmeyen bu sorun bebeklerin karaciğerini etkileyebildiği gibi beyninde hasar oluşmasına neden olabilmektedir. Yapılan çalışmalar sonucunda erken doğan bebeklerin sarılık olma riskinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir.

Yeni doğan bebeklerin yüzde 65’inde görülen sarılık erken doğan bebeklerde olma olasılığı yüzde 85’tir. Görülme oranı bu kadar yüksek olan bebeklerde sarılık nedir?

Bebeklerde sarılık, bebeğin cildinde ve gözlerinde oluşan sararmalardır. Bebeklerin kanında oluşan bilirubin oranın artması sonucu ortaya çıkmaktadır. Bir başka deyişle bebeklerdeki bilirubin seviyesinin de yüksek olması sebebi ile kırmızı kan hücrelerinin çökmesi ile birlikte sarı pigmentlerin ortaya çıkması durumudur. Bebeğin yaşı ilerledikçe bilirubin karaciğer tarafından işlenir. Ancak yeni doğan bebeklerde karaciğer gelişimini tamamlamadığı için bilirubini çıkarmakta yeterli kalamayabilir. Bazı durumlarda bebeklerde görülen sarılık karaciğerin gelişmesi ile birlikte kendiliğinden yok olabilmektedir. Başta da belirttiğimiz gibi bu sürenin 2 haftalık bir süreci geride bırakmaması çok önemlidir. Bu sebeple mutlaka bir uzman tavsiyesi almanız bebeğinizin sağlığı açısından önem teşkil etmektedir.

Yeni doğan bebeklerde sarılık nedenleri

Yeni doğan bebeklerin sarılık nedenleri

Hayata gözlerini açan bebekler yaşamlarının ikinci günü fizyolojik olarak sarılık başlar. Genel bilgiler ikinci günü başladığı yönünde olsa da üçüncü ve dördüncü günlerde bu durumun en yüksek seviyeye geldiği bilinmektedir. Kandaki bilirübin en yüksek seviyeye geldiğinde bebeklerin ağlaması genel olarak ince olur. Sarılık hastalığının en büyük nedeni anne ile arasında bulunan kan uyumsuzluğudur. Annenin kanı negatif, bebeğin kanı pozitif ise ortada bir uygunsuzluk durumu vardır. Bu uygunsuzluk sonucunda bebeğin kan grubuna karşı annede antikorlar gelişmektedir. Annede gelişen bu antikorlar plasenta aracılığı ile bebeğe geçer. Bebeğe geçen antikorlar kan hücrelerinin parçalanmasına neden olur. Alyuvar parçalanması sonucunda bebekte biriken bilirubin sarılığa neden olur.

Sarılık belirtileri nelerdir!

24 saatlik bir süreç sonunda bebeğinizin gözlerinde ve cildinde sararma meydana gelmişse en büyük belirtiyi vermiş demektir. Doğumdan sonraki 24 saat çok dikkatli olmanız gerekmektedir. Ayrıca bebeğinizde sarılık varsa bebeğinizin alnına veya burnuna hafifçe bastırdığınızda sarı renk oluştuğunu görebilirsiniz.

Bebeklerde sarılık tedavisi nasıldır

Yukarıda söylemiş olduğumuz belirtiler bebeğinizde mevcutsa en yakın sağlık kuruluşundan yardım alabilirsiniz. Bunun dışında hafif sarılık olan bebeklerde çok iyi beslenmeleri oldukça önemlidir. İyi beslenen bebekler bol bol çiş ve kakalarını yapacakları için sarılık oluşumuna neden olan maddeyi dışarı atacaklardır. Ancak sarılık artık üst seviyeye gelmişse fototerapi tedavisi uygulanır. Fototerapi tedavisi ile bebek belli boyda ultraviyole ışığına maruz bırakılır. Bu tedaviler bebeğin vücut sıcaklığını koruması adına ısıtıcı yataklar veya küvözlerde yapılır. Fototerapi tedavileri bir kaç saat sürebileceği gibi bir kaç günüde bulabilmektedir. Fototerapi tamamen bilirubinleri yıkma odaklı yapılan bir tedavidir. Düzenli tedavi sonucunda bebeklerde görülen sarılık tamamen ortadan kalkmaktadır.