Davranış bozukluğu sebepleri ve tedavisi
Neler Bulacaksınız?
Davranış bozukluğu sebepleri bahsedilen farlılıklar kişiye ait bireysel farklılıklar değildir. Toplumu rahatsız eden, çevresindekilere zarar veren farklılıklar, abartılı ve saldırgan tavırlardır. Bu farklılıklar kişinin de çevresinin de yaşam kalitesini direkt olarak etkiler. Tedavi edilmezse kötü sonuçlar doğurabilir.
Davranış bozukluğu belirtileri şunlardır:
Davranış bozuklukları olan kişiler saldırgan tavırlar sergilerler, gergindirler. Otoriteye başkaldırma eğilimindedirler, yalan söylerler, hırsızlık yaparlar, motivasyonları sınırlıdır, dikkatlerini toplayamazlar, endişeli ve şüphecilerdir.
Zaman zaman oldukça sakin görünebilirler, pişmanlık hissetmezler.
Davranış bozuklukları nedenleri ise daha çok çocukluk yaşlarında yaşanan deneyimlerle ilgilidir. Her çocuğun yaşına göre temel ihtiyaçları vardır. Bu temel ihtiyaçlar karşılanmadığında veya çocuklar istismar edildiğinde hayata karşı intikam duygusu hisseder ve çevresindeki insanların canını yakmak isterler.
Biyolojik nedenler çocukta veya ergende ortaya çıkar. Beyin, genellikle E / BD gelişiminin temel kaynağıdır. Bazen kimyasal bir dengesizlik vardır. Diğer zamanlarda beyin gelişimi etkilenir. Bazen beyin hasarı da beynin duygusal merkezinde sorunlara yol açar. Travma sonrası stres bozukluğu tanısı olsun ya da olmasın travma yaşamak , beyin işlemeyi olumsuz etkiler ve davranış sorunlarına yol açabilir.
Bazen annenin hamileliği ve doğumuyla ilgili sorunlar, doğmamış veya yeni doğmuş bir bebeğe zarar verebilir. Bu zorluklar gelecekteki duygusal ve davranışsal bozukluklara katkıda bulunabilir. Anne hamilelik sırasında uyuşturucu veya alkol kullanmışsa, çocuk davranışsal bozukluklarda dahil olmak üzere birçok fiziksel ve zihinsel sağlık sorunu görülebilir.
Hastalık şüpheli bir E / BD nedenidir. Hastalıkların veya fiziksel engelliliğin davranış ve duygularda rahatsızlıklara neden olduğu veya katkıda bulunduğu gösterilmiştir. Bir hastalık olmasa da, yetersiz beslenme de bu rahatsızlıklara karışmıştır.
Görünüşe göre genetik, E / BD’nin gelişiminde de rol oynuyor, ancak kesin bağlantı belirsizliğini koruyor. Belki de genetikle ilgili kişiliktir. Bir çocuğun kökleşmiş mizacı , başka koşullar mevcutsa onları duygusal ve davranışsal problemlere ve bozukluklara yatkın hale getirebilir.
Gelişim, yaşam boyu süren değişim ve olgunlaşma sürecini ifade eder. Ruh sağlığı ve yaşam doyumu için hayatın her aşamasında başarıyla tamamlanması gereken görevler vardır. Bir çocuğun gelişimi kesintiye uğradığında ve sorunlu olduğunda, akıl sağlığı ve bilişsel gelişim için olumsuz sonuçlar olabilir.
Duygusal ve gelişimsel bozukluklar şu gelişimsel nedenlerden kaynaklanabilir:
Çocuklar bu gelişimsel görevlerin hiçbirinde başarılı olamadıklarında, E / BD geliştirme riski artar. Bir çocuğun gelişimsel sorunları ne kadar fazlaysa E / BD riski o kadar artar.
Ebeveynler, çocuklarının sağlıklı gelişimi için hayati öneme sahiptir. Ebeveynliğin bazı yönleri veya ev ortamı duygusal ve davranışsal bozukluklara katkıda bulunabilir. Bunlar şunları içerir:
Sağlıklı, pozitif, sevgi dolu bir ortam yaratmak ve sürdürmek evdeki herkes için sağlıklıdır. Çoğu topluluk, ebeveynlerin ve çocukların gelişmesine yardımcı olacak ebeveynlik programlarına sahiptir.
Bazen duygusal ve davranışsal bozuklukların altında yatan biyolojik veya gelişimsel nedenler yoktur. Bunun yerine, çocuklar patlamaların onlara istediklerini ve ihtiyaç duyduklarını – yaşamlarındaki yetişkinlerin dikkatini – aldığını öğrenirler . Bunu öğrenme yolları şunları içerir:
Birden çok faktör, duygusal ve davranışsal bozuklukların potansiyel nedenleridir. Biyolojinin, gelişimin ve ebeveynliğin ve ev ortamının E / BD’ye nasıl katkıda bulunduğunu bilmek önemlidir.
Çocuklarınıza doğumdan (veya doğumdan itibaren) çocuk ve gençlik yılları boyunca olumlu deneyimler yaşatmak için önlemler almanıza yardımcı olacaktır.
Davranış sorunları, muhalif meydan okuma bozukluğu veya dikkat eksikliği / hiperaktivite bozukluğu gibi teşhis edilebilir.
Davranış sorunları, bir bozukluk seviyesine ulaşmayan sorunlu davranışlardır.
Meydan okuma, rahatsızlık ve işbirliği yapmama gibi çocuk davranış sorunları ebeveynler için uğraşmak zordur. Fakat yeni bir bakış açısı ve becerilerle donatılmış olarak, çocuğunuza davranış sorunları konusunda yardımcı olabilirsiniz.
Çocuk davranış problemlerini sona erdirmek için üç temel kavram vardır (Child Mind Institute, nd):
Bu ABC çerçevesi göz önünde bulundurularak, çocuğunuzun davranış sorunlarını azaltmaya yardımcı olacak belirli yapılması ve yapılmaması gerekenler vardır.
Davranışlarını değiştirmek için çocuğunuzla birlikte çalışırken, şunları yapabilirsiniz:
Zor davranışlarla uğraşırken şunlardan kaçının:
Kendinize çocuğunuzun davranışının öncülleri veya tetikleyicileri olduğunu hatırlatın. Yaramazlık kişisel olduğunda çocuğunuzun söylediği veya yaptığı hiçbir şey. Çocuğunuzun sizin yüzünüzden bu şekilde tepki vermediğini anladığınızda, sakin ve tarafsız kalmak daha kolaydır.
Savaşını seç. Her sorunu düzeltmeye çalışmak, çocuğunuzu ezme ve olumsuz davranışları yoğunlaştırma riski taşır. Çocuğunuz için sahip olduğunuz değer ve hedeflerinizi bilmek, önce hangi konuyla ilgileneceğinize karar vermenize yardımcı olacaktır. Küçük ve kolay bir şeyle başlayabilir veya sizin için önemli olan büyük bir konunun üstesinden gelebilirsiniz.
Davranış sorunları olan bir çocuğa ebeveynlik yapmak kolay değildir. Problemli davranışları disipline etme ABC’sini takip ederek çocuğunuza yardım edebilirsiniz.
Çocuklarda davranış bozukluğu;
Huzursuz tavırlar sergileme, uyumsuzluk, sinirlilik, kavgacılık, hırçınlık, söz dinlememe, karşı gelme, geçimsizlik, ufak tefek hırsızlıklar, şiddete eğilim gibi belirtiler gösterir. Bu durum fark edildiğinde çocuğun yaşadığı bir istismar olup olmadığına bakılmalıdır. Aile içi şiddet veya eksik ve yetersiz bakım da çocuklarda davranış bozukluğu sebeplerindendir. Aşırı disiplinli aile davranışları da çocuklarda davranış bozukluğuna sebep olur. Çocuk dikkat çekmek için abartılı tavırlar sergiler.
Yetişkinlerde davranış bozukluğu, çocuklukta yaşanan travmaların katlanarak büyümesi sonucu ortaya çıkar. Yetişkin, sosyal hayatında uyumsuzluk gösterir. Davranış bozuklukları olan yetişkinler hırsızlığa ve şiddete meyillidirler. İntihar düşünceleri vardır. Saldırgan tavırlar gösterir, bu tavırlarında haklı olduklarına inanır ve pişmanlık duymazlar. Diğer insanların duygularını anlayamaz, empati yapamaz ve anlayış gösteremezler.
Davranış bozukluğu sebepleri ve tedavisi yetişkinlerde ve çocuklarda farklılık göstermektedir. Bununla beraber, temel amaç davranış bozukluğu nedenini anlamak ve kişinin bununla başa çıkmasında, ona yol göstermektir. Kişinin davranış bozukluğu eğer zarar verici boyuttaysa, terapisi devam ederken ilaç tedavisi de uygulanabilir. Davranış bozuklukları tedavisi için uzman yardımı almak çok önemlidir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.
Devamını Oku.