Yeni Doğan Bebeklerde Pamukçuk Tedavisi
Pamukçuk, bebeklerin ağzında yaygın bir enfeksiyondur. Mantar gibi bir maya, Candida albicans neden olur . Tahriş edici olabilir ancak tedavi edilebilir.
Yaygın görülen oral maya enfeksiyonu pamukçuk bebeğinizin dilinde beyaz lekelere neden olabilir ve emme ve beslemeyi rahatsız edebilir. İyi haber şu ki, yaygın ve kolayca tedavi edilebilir.
Vücudun çeşitli bölgelerinde maya organizmalarının olması normaldir. Normalde semptomlara neden olmazlar. Bununla birlikte, normalden daha fazla varsa veya bağışıklık sistemi seviyelerle baş edemezse, semptomlar ortaya çıkabilir.
Bebeklerde Oral Pamukçuk Nedenleri
Bebekler, çeşitli nedenlerle oral pamukçuk gelişebilir, ancak esas olarak bağışıklık sistemleri tam olarak gelişmemiş ve belirli organizmalarla savaşamazlar.
Hamileyken veya doğum sırasında vajinal mantar enfeksiyonu geçiren anneler, enfeksiyonu bebeklerine oral pamukçuk şeklinde geçirebilir . Ek olarak, pamukçuk anne sütünde bulunan mayada gelişir, annenin meme uçlarını ve süt kanallarını enfekte eder, bu da bebek için oral pamukçuğa neden olabilir.
Maya veya Candida , çocuk bezi döküntülerinde ve çene altı gibi diğer nemli yerlerde döküntülerde de görülebilir. Emziren annelerin meme uçlarını etkileyebilir. Çok rahatsız edici olabilir, ancak tedavi edilebilir.
Yeni doğan bebekler de oldukça sık rastlanan rahatsızlıklardan biri olan ağız içinde meydana gelen pamukçuktur. Oldukça sık rastlanan ve en az 10 bebekten ikisin de görülen pamukçuk en fazla normal doğum ile dünyaya gelen bebekler de görülmektedir. Peki bu durumda ne yapılmalı? Pamukçuğun çaresi ne? Bebeklerde meydana gelen yarayı tamamen iyileştirmek için yapılabilecek yöntemler nelerdir?
Pamukçuk genel olarak ağız içinde kenarında oluşan yara türleri içerisinde yer almaktadır. Rahatsızlığa bağlı olarak kullanılan ilaçlar ya da mikroplarda mantara neden olabilmektedir. Bunun yanında gerekli özen gösterilmediği takdirde ve sterilize edilmeyen emzik olmak üzere mantar oluşumuna neden olabilecek etkenler de pamukçuğa sebebiyet verebilmektedir.
Belirtiler aniden ortaya çıkabilir.
Bunlar şunları içerebilir :
- ağzın çatısında, yanakların içinde ve dilde beyaz lekeler
- beyaz lezyonların altında kolayca kanayan kırmızı doku olabilir
- yamaların etrafında kızarıklık olabilir
- yamalar ağrılı olabilir
- ağız köşeleri çatlayabilir
- süt gibi görünen beyaz lekeler, ama silinemezler
Tedavi olmadan lezyonlar sayı ve boyutta yavaşça artabilir. Tedaviyle bile, kurtulmak zor olabilir.
Birçok bebek pamukçuktan rahatsız olmaz, ancak özellikle ağız ağrıyorsa, beslenirken asabi ve huzursuz olabilirler.
Genel olarak pamukçuk bebeğin bağışıklık sisteminin zayıf olması nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. Doktorun önermiş olduğu ilaçlar iyileşme sürecini hızlandırarak tamamen geçmesine sebebiyet vermektedir. Bu sağlık sorununun görünmesini istemeyen aileler yaranın oluşumunu önlemek adına bazı alternatifler de deneyebilmektedir. Bebeklerin kişisel eşyalarını karbonatla yıkamak Pamukçuk rahatsızlığını daha çok artırmaktadır. O nedenle bazı önlemler alınarak pamukçuk rahatsızlığı engellenebilmektedir.