Tüp bebek tedavisi nedir ve Tüp bebek süreci nasıldır?

Tüp bebek, döllenmenin vücut dışında gerçekleştiği bir tür doğurganlık tedavisidir. Tüp bebek tedavisi, doğal olarak gebe kalamayan kişiler için yaygın bir tedavi yöntemidir

Tüp bebek tedavisi, döllenmenin vücut dışında gerçekleştiği bir tür doğurganlık tedavisidir. Çok çeşitli doğurganlık sorunları olan kişiler için uygundur ve birçok insan için mevcut en yaygın kullanılan ve başarılı tedavilerden biridir. Bu sayfa size IVF’nin nasıl çalıştığını, riskleri ve başarı oranlarını tanıtır.

Tüp bebek tedavisi ve süreci

Tüp bebek nedir ve tedavisi nasıl yapılır, tüp bebek denildiğinde nedense aklımıza bin bir farklı türlü sorular gelmektedir. Tüpün içerisinde bir bebek, başka bir insanın spermiyle bebek yapma fikri. Esasında tüp bebek olayı bir tür döllenme işlemi olarak bilinmektedir. Yalnızca bu döllenme anne karnında doğal yollarla değil, dışarıdan yapay yollar ile yapılmaktadır. Bu işlem karı-kocaya ait spermler ve yumurta kullanılmaktadır. Peki, madem yumurtalıklarım ve spermlerim sağlamsa neden tüp bebek işlemine gereksinim duyayım ki ve tüp bebek nasıl yapılır diye kara kara düşünenler olacaktır. Ana rahminin (döl yatağı) bebeğinizin sağlıklı büyümesini sağlayacak kadar sağlıklı bir rahime sahip olmamasıyla ya da baba adayının spermlerinin döllenmeye yetecek kadar yeterli hızda olmaması gibi birçok nedenlerle tüp bebek arayışı içine girilebilirsiniz.
Tüp bebek tedavisi ve yöntemlerini sizlere kısaca bir özetle tüp bebek hakkında birkaç bilgi sunmaya çalışacağız.

% 32 Açıklanamayan kısırlığa sahip çiftlerin sayısı


Tüp bebek yaptırması kimlere önerilebilir?

  • Fallop tüpleri tıkalı veya hasar görmüş kadınlar.
  • Açıklanamayan doğurganlık sorunları olan veya başarısız olan diğer tedavileri deneyen kişiler.
  • Sperm sayısı düşük olan veya anormal şekil veya hareketle yüksek sayıda spermi olan erkekler. Bu sorunların ciddi olduğu durumlarda ek bir prosedür (intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu veya ICSI) gerekli olabilir.
  • Yumurtlamada zorluk çeken ve diğer tedavilerde başarılı olamayan kadınlar.
  • Daha az invaziv tedavilerle başarılı olma olasılığı daha düşük olan yaşlı kadınlar.
  • Taşıyıcı annelik kullanan insanlar.

Tedaviye başlamadan önce kişisel başarı şansınızı doktorunuzla konuştuğunuzdan emin olun. Doktorunuz tedavinin sizin için işe yarayıp yaramayacağını kesin olarak söyleyemezken, ortalamaya ve sizin gibi diğer hastalarla ilgili olasılıklarınız hakkında bir fikriniz olmalıdır.


Tüp bebek neden kullanılır?

IVF, aşağıdaki hastalarda kısırlığı tedavi etmek için kullanılabilir:

  • Engellenmiş veya hasar görmüş fallop tüpleri
  • Azalan sperm sayısı veya sperm hareketliliği dahil erkek faktör kısırlığı
  • Olan kadınlar yumurtlama bozuklukları, erken yumurtalık yetmezliği, miyom
  • Fallop tüpleri çıkarılmış kadınlar
  • Genetik bozukluğu olan kişiler
  • Açıklanamayan kısırlık

Tüp bebek nedir ve tedavisi nasıl yapılır

Tüp bebek tedavisi nasıl yapılır sorusuna uzmanlardan gelen cevap tüp bebek tedavisi doğal yöntemler ile hamile kalamayan kadınlar için ya da hamile bırakmada sıkıntı yaşayan baylar için kadın rahimine uygulanan bir tedavi şekli olarak ifade edilebilir.

Erkeğin spermi ile kadının yumurtası dışarıdaki rahim (döl yatağı) ortamına, rahim (döl yatağı) sıcaklığına yakın bir ortamda birleştirilerek bir deyişle döllenerek kadın rahmine geri transferi işlemi olarak da adlandırılabilir.

Bu olay farklı şekilde gerçekleştirilmektedir. İlk olarak bilgi vereceğimiz tüp bebek yöntemi doğal yollarla bu döllenme gerçekleşmektedir bu tüp bebek döllenme işlemine vitro fertilizasyon adı verilir, ya da yapay yollarla yumurtanın içine sperm enjekte edilerek yapılan yöntem, bu yapılan yönteme de mikroenjeksiyon yöntemi denir denmektedir. Önce dışarıda döllenme işlemi yapılır ve belli bir  sıcaklıkta bir süre bekletilerek daha sonra asıl büyüme yeri olan ana rahmine yerleştirilir, böylelikle embriyo denen döllenmiş yumurtalar ana rahmime yerleştirilir ve rahimde büyümeye başlar.

Embriyoların rahim (döl yatağı) ağzından rahim (döl yatağı) içine yerleştirilmesi içerisine yerleştirilmesi sonucu olarak meydana gelen embriyo transferi ya da döllenmiş yumurta transferi ismi verilir.

Tüp bebek tedavisi sonucu olarak kesinlikle bebeğiniz olacaktır kanısı yanlıştır. Zira rahim (döl yatağı) dışarıda olan döllenmeyi kabul etmeyebilir. Yaklaşık yüzde ellisinde oldukça başarılı olmasına nazaran  tüp bebek tedavisinin başarısızlık oranının da yüzde elli olduğunu gözden kaçırmamak gerekiyor. Kim bilir belki de teknoloji alanının gelişmesiyle bu oran yüzde doksanlara kadar çıkacaktır ve hamilelik sanıldığı kadar zor olmaktan çıkacaktır.

Tüp bebek için doğru olmayan biri var mı?

Herkesin IVF’ye ihtiyacı yoktur. Örneğin, yumurtlamayla ilgili bazı sorunlar yalnızca ilaç tedavisi ile düzeltilebilir, bu nedenle devam etmeden önce tüm seçeneklerinizi anlamanız önemlidir.

Doğurganlık ilaçları hakkında daha fazla bilgi edinin

IVF bazı insanlar için uygun olmayabilir, çünkü özellikle yaşlı kadınlar veya erken menopoz riski altında olanlar için başarılı olma olasılığı çok düşüktür. IVF ile kişisel başarı şansınız hakkında doktorunuzla konuşmalısınız.

Tüp bebek ne kadar güvenli?

IVF genellikle çok güvenlidir ve buna sahip olanların çoğu sağlıkları veya hamilelikleri ile ilgili herhangi bir sorun yaşamaz. Bununla birlikte, aşağıdakileri içeren bazı riskler vardır:

  • yumurtalık hiperstimülasyon sendromu (doğurganlık ilaçlarına şiddetli bir reaksiyon)
  • Bir sahip çoğul gebelik veya doğum (ikiz, üçüz veya daha fazla) anne ve bebekler hem ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir,
  • ektopik gebeliğe sahip olmak
  • olası doğum kusurları (bunlar nadirdir ve araştırmalar halen devam etmektedir).

IVF’nin tüm risklerini anlamanız ve ciddi bir şeyin semptomlarını ne zaman fark etmeniz gerektiğini bilmeniz çok önemlidir.

Doğurganlık tedavisinin riskleri hakkında daha fazla bilgi edinin

Tüp bebek ne kadar başarılı?

Başarı oranı; üreme geçmişi, anne yaşı, kısırlığın nedeni ve yaşam tarzı faktörleri gibi bir dizi faktöre bağlıdır. Hamilelik oranlarının canlı doğum oranlarıyla aynı olmadığını anlamak da önemlidir. Amerika Birleşik Devletleri’nde, başlatılan her IVF döngüsü için canlı doğum oranı yaklaşıktır:

  • 35 yaş altı kadınlar için % 41-43
  • 35-37 yaş arası kadınlar için % 33-36
  • 38-40 yaş arası kadınlar için % 23-27
  • 40 yaş üstü kadınlar için % 13-18

Tüp bebek tedavisi ne kadar sürer? 

Tüp bebek yaptırmadan önce doktorunuzla çeşitli randevulara ve / veya testlere ve tetkiklere ihtiyacınız olacak, bu yüzden biraz zaman alması için hazırlıklı olun. Bu hafife alınacak bir şey değildir, bu yüzden zamanınızı bir şeyler düşünmeye, sorular sormaya ve neyin dahil olduğu ve ne bekleyeceğiniz konusunda net olduğunuzdan emin olun.

Tüp bebek tedavisi kaç gün sürer

IVF, bir dizi aşama içerdiği için bir tedavi ‘döngüsü’ olarak adlandırılır: doğal hormon üretiminin bastırılması, yumurta tedarikini artırmak için hormon tedavisi, yumurta toplama, yumurta ve spermin karıştırılması ve son olarak, embriyo transferi (süreç hakkında daha fazla bilgi altında). Ne kadar süreceği, önerilen tedavinize bağlıdır.

Çoğu insan için, bir IVF döngüsü dört ila altı hafta sürecektir. Bununla birlikte, tıbbi nedenlerden ötürü, bazı kadınlar, tedavi sürelerini yaklaşık üç haftaya indiren ilk tedavi aşamasına (hormon üretimini baskılamak) sahip olmayacaktır. Doktorunuz size en uygun tedaviyi önerecektir.

Tüp bebek tedavisi ne kadar başarılı?

Tüm doğurganlık tedavilerinde olduğu gibi, IVF’nin ne kadar başarılı olacağı, kadının yaşına ve kısırlığın nedenine bağlıdır.

Tüp bebek tedavisi neleri içerir?

Bu süreç, en sık kullanılan prosedürü izleyen tek bir IVF döngüsünü ana hatlarıyla belirtir. Geçmişinize ve kliniğinizin sizin için en iyi olduğunu düşündüğüne bağlı olarak tedavinizin biraz farklı olduğunu fark edebilirsiniz.

  • Genellikle ilk adım, yumurtalıkları yumurta üretmeye teşvik etmek için ilaç kullanmaktır. Bunu yapmanın farklı yolları vardır. Bunun bir yolu, yumurtalıkları uyarmak için hormon ilaçları almadan önce doğal hormonları baskılamaktır. Genellikle uzun bir protokol olarak adlandırılan bu tedavi, hormon üretimini baskılamak için günlük bir enjeksiyon veya burun spreyi yapılmasını içerir. Tarama, kadının doğal döngüsünün tamamen bastırıldığını kontrol eder. Eğer öyleyse, vücudun ürettiği yumurta sayısını artırmak için hormon tedavisi (genellikle gonadotropin) başlatılır.
  • Bazı klinikler ‘antagonist protokolü’ kullanabilir. Bu, vücudun ürettiği yumurta sayısını artırmak için hormon ilaçlarını (genellikle gonadotropin) aldıktan sonra birkaç gün boyunca hormonlarınızı baskılamak için ilaç (bir antagonist) almayı içerir.
  • Yumurtalıklar hangi şekilde yumurta üretmeye teşvik edilirse edilsin, klinik tarafından birkaç gün yakından izleneceksiniz. Bu, kan testleri veya ultrason taramaları yapılmasını içerebilir.
  • Yumurtalar sedasyon veya genel anestezi altında toplanacaktır. İşlem yaklaşık yarım saat sürer ve biraz ağrılı veya morarma hissedebilirsiniz.
  • Yumurtalar toplanırken erkekten sperm örneği üretmesi için kliniğe gelmesi istenecek veya donör sperminiz, yumurtalarınıza karıştırılmak üzere dondurucudan alınacaktır.
  • İlaç, rahim zarının hazırlanmasına yardımcı olacaktır. Bu genellikle vajina / rektuma kendinizi yerleştirebileceğiniz bir peser veya jel olarak alınır.
  • Yumurtalar laboratuvarda sperm ile karıştırılacaktır. Amaç yumurta ve spermin döllenerek bir embriyo oluşturmaktır.
  • Döllenme olursa, ortaya çıkan embriyo (lar) nasıl geliştiğini kontrol etmek için izlenecektir. Sizin ve kliniğinizin embriyolarınız hakkında vermesi gereken kararlar hakkında daha fazla bilgi edinin .
  • Döllenmeden iki ila beş gün sonra embriyo (lar) rahme transfer edilir. İşlemi ağrılı hale getirecek bir rahatsızlığınız olmadıkça bunun için herhangi bir anesteziye ihtiyacınız olmayacak. Hamilelik testi yaptırmanız için size bir tarih verilecektir. Bu aşamada anlaşılır bir şekilde heyecanlanacak olsanız da, yanlış bir sonuç alabileceğiniz için bunu erken yapmamaya çalışın.

Tüp bebek en yaygın kısırlık tedavisidir

  • Yumurta Alma: Bir doktorun yumurtalıkların foliküllerinden yumurta aldığı hafif anestezi kullanan küçük bir cerrahi prosedür.
  • Donör Tohumlama: Bir jinekolog, spermi doğrudan rahim ağzındaki vajinanın içine veya uterusun içine yerleştirir (Rahim İçi Tohumlama veya IUI olarak adlandırılır). Donör tohumlama daha önce Suni Tohumlama olarak adlandırılıyordu.
  • Embriyo Gelişimi: Sperm yumurtayı başarıyla döllediğinde bir embriyo oluşur ve büyümeye başlar. Embriyo 2-3 günlükken ‘bölünme aşamasındadır’; 5 ila 6 günlükken buna “blastosist” denir.
  • İntra-Sitoplazmik Sperm Enjeksiyonu (ICSI): Döllenmeyi tetiklemek için bir yumurtaya tek bir sperm enjekte edilir. Bu, embriyoloji laboratuvarında özel ekipmanla yapılır.
  • Destekli Kuluçka: Embriyonun rahim iç yüzeyine (endometriyum) yerleştirilme şansını artırmak için bir lazer veya kimyasal solüsyon kullanılır.
  • Embriyo Transferi: Döllenmiş yumurtalar (embriyolar) rahim ağzından tekrar kadının rahmine yerleştirilir.
  • Uygulama: Embriyo (lar) uterusun içine yerleştirildikten sonra, embriyonun rahmin iç tabakası olan endometriuma bağlanması için karmaşık bir işlemden geçmesi gerekir.
  • Embriyo Kriyoprezervasyon: Bir embriyo çok düşük sıcaklıklarda dondurulur. Korunan embriyolar ileride kullanılmak üzere kullanılabilir.

Tüp bebek ilaçlarıyla ne tür yan etkiler ortaya çıkabilir?

Genellikle, enjekte edilebilir doğurganlık ilaçları (gonadotropinler) bir IVF döngüsü için kullanılır. Bu ilaçlar, yumurtalıklarda büyümesi için yumurtalı bir dizi folikülü uyarmaya yardımcı olur. Doğurganlık ilaçları hakkında daha ayrıntılı bir tartışma, ASRM kitapçığında, Yumurtlamayı indükleyen İlaçlar’da bulunabilir.

Yumurta alımının riskleri nelerdir?

Yumurta alımı sırasında, doktorunuz uzun, ince bir iğnenin vajinanızdan yumurtalık içine ve ardından her bir foliküle girerek yumurtaları almak için vajinal ultrason kullanır. Bu prosedür için olası riskler şunları içerir:

  • Hafif ila orta şiddette pelvik ve karın ağrısı (sırasında veya sonrasında). Çoğu durumda ağrı bir veya iki gün içinde kaybolur ve reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlarla tedavi edilebilir.
  • Mesane, bağırsak veya kan damarları gibi yumurtalıklara yakın organlarda yaralanma. Çok nadiren, bağırsak veya kan damarı yaralanması acil ameliyat ve bazen de kan nakli gerektirebilir.
  • Pelvik enfeksiyon (hafif ila şiddetli). Yumurta toplama veya embriyo transferini takiben pelvik enfeksiyonlar artık nadirdir çünkü antibiyotik ilaçlar genellikle yumurta toplama sırasında verilir. Şiddetli enfeksiyon hastaneye yatış ve / veya intravenöz antibiyotiklerle tedavi gerektirebilir.
  • Nadiren, ciddi bir enfeksiyonu yönetmek için, yumurtalıklardan ve tüplerden ve / veya rahimden birini veya her ikisini çıkarmak için ameliyat gerekebilir. Yumurtalıklarla ilgili pelvik enfeksiyonları veya endometriozisi olan kadınların IVF ile ilgili enfeksiyonlara yakalanma olasılığı daha yüksektir.

Erken gebelik belirtileri nelerdir?

Bizi Takip Edin
Bu makaledeki tavsiye tıbbi tavsiye niteliğinde değildir, sadece bilgi amaçlıdır.Bu site yalnızca bilgi amaçlı içerik sağlamaktadır. Sağlanan bilgiler tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavi amaçlı değildir. Tıbbi bir endişe veya acil durumda lütfen sağlık uzmanınıza danışın.
Bu makalede ifade edilen görüşler, yazarın kişisel görüşleridir. Dahikadin.com, bu makaledeki herhangi bir bilginin doğruluğu, eksiksizliği, uygunluğu veya geçerliliğinden sorumlu değildir. Tüm bilgiler olduğu gibi sağlanır. Makalede yer alan bilgiler, gerçekler veya görüşler Dahikadin.com'un görüşlerini yansıtmaz ve Dahikadin.com bunun için herhangi bir sorumluluk veya yükümlülük kabul etmez.
Yorum Yapın

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. TamamDevamı

Gizlilik Politikası