Mutfak temizliği nasıl yapılmalı! Mutfak temizliğinin önemi
Mutfak temizliği hijyen olarak en özen göstermemiz gereken yerlerdendir. Bu yazımızda başlıca dikkat edilmesi gereken püf noktalardan bahsettik.
Mutfaklar aslında sanıldığı kadar temiz ve sağlıklı ortamlar değildir. Bu ortam içerisindeki nem, su ve ısı oranının sürekli değişiklikler göstermesi mikroorganizmaların üremesine büyük oranda katkı sağlamaktadır. Her ne kadar mutfağınızı sürekli yıkıyor, siliyor, temiz tutmaya çalışıyor olsanız da mikroorganizma oluşumuna engel olamazsınız. Genel olarak yapılan mutfak temizliği için de, yapılan araştırmalarda banyoların ve mutfakların bakterilerin üremesi için en uygun ortamlar olduğu görülmektedir.
Mutfak temizliği nasıl yapılmalı
Mutfaklardan insanlara geçen en büyük rahatsızlığın besin zehirlenmesi olduğunu ve dikkat edilmemesi durumunda sonuçlarının oldukça ağır olduğunu söyleyebiliriz. Hem kendinizi hem de çocuklarınızın sağlığını korumak adına mutfak temizliği nasıl yapılmalı konusunu iyice öğrenmeniz gerekmektedir.
Raflar arası boşluk bırakmalısınız
Yaz aylarının gelmesi ile beraber kadınların dolap ve tezgahları ağzına kadar doldurduklarını görmekteyiz. Bu durum yaz ayları ile beraber dolaplardaki ısı oranının artmasına neden olur. Artan ısı nem ile birleştiğinde bakteri üretimini maksimum hale getirir. Bu gibi durumlarda pişmiş yiyecekleri hava almayan kaplarda dolarda saklamalı ve pişmeyen besinleri ve diğer hazır gıdaları ise evinizin koridorları gibi serin yerlerde saklamanızı öneririz. Peynir vb. süt ürünlerini ise vakumlu poşetlerde, hava almayacak şekilde stoklamanız gerekmektedir. Peynir ürünleri ısı ile beraber havaya maruz kalırsa daha hızlı bozulabilmektedir. Bu gibi durumlarda temiz gibi görünen mutfaklarınız bakteri yuvasına dönüşebilmektedir.
Sebzelerin yıkanma şekli önemli
Yiyeceklerin doğru koşullarda saklanması tamamen sağlıklı olduklarını göstermez. Pişirme gibi aşamalarda yapılan yanlışlıklar dahi bakteri üretimine neden olmaktadır. Yemek öncesi sebzeler kesinlikle bol su ile yıkanması gerekmekte. Yaprağı olan sebze gruplarını ise yemeklerden en az 30 dakika önce sirkeli suda bekletilmesi gerekmektedir. Et için ayrı, sebze için ayrı, meyve için ayrı, ekmek için ayrı kesme tahtaları oluşturmanız gerektiğini, yıkama işlemlerinizin her biri sonrasında lavaboları kesinlikle dezenfekte etmeniz gerektiğini bilmeniz gerekiyor. Özellikle yemekleri pişirme şeklinizin de önemli olduğunu bakteri oluşumunun pişirme esnasında daha fazla olduğunu görebiliyoruz. Etleri ne fazla ne de az pişirmeniz gerekir. Ev içerisindeki en serin yerin mutfak olmasına özen göstermeniz gerektiğini ve mutfak ısınının 22 dereceyi kesinlikle geçmemesi gerektiğini bilmeniz gerekecek.
Mutfak temizliğinin önemi
Mutfak temizliği yaparken, mutfak içerisinde çamaşır suyu kullanımını kesinlikle önem verilmeli. Normalde kullanılan tutarın onda biri kadar sulandırılmış şekilde kullanılmasının gerektiğini söyleyebiliriz.
Ayrıca sizler için mutfak temizliğinde yardımcı olacağını düşündüğümüz; Ev temizliğinde soğan kullanmanın 6 püf noktası makalerimizi incelemenizi öneririz.