Göz kuruluğu nedir? Göz kuruluğu neden olur!
Sağlıklı ve rahat kalmak için gözlerimizin gözyaşlarına ihtiyacı vardır. Gözleriniz yeterince gözyaşı üretmezse, buna göz kuruluğu denir.
Neler Bulacaksınız?
Gözyaşı, insanın göz sağlığı için önem arz etmektedir. Gözyaşı sayesinde gözler daima nemli kalır ve yıkanarak, her zaman temiz kalır. Bunun dışında gözyaşı sayesinde gözler daha rahat olur. Göz sağlığı için önemli olan gözyaşı bazı durumlarda yeteri kadar üretilemez veya üretilen gözyaşı kalitesiz olur. Bu durumda halk arasında kuru göz adı da verilen, Göz kuruluğu hastalığı ortaya çıkar.
Gözyaşları nasıl çalışır
Gözünüzü kırptığınız da gözyaşı zarı ince film gibi gözün üzerine yayılır. Bu, gözün yüzeyini pürüzsüz ve temiz tutar. Gözyaşı zarı iyi görüş için önemlidir.
Gözyaşı zarı üç tabakadan meydana gelir:
Yağlı bir tabaka
Sulu bir tabaka
Mukus katmanı
Gözyaşı filminin her tabakası bir amaca hizmet eder
Yağlı tabaka gözyaşı filminin dışıdır. Gözyaşı yüzeyini pürüzsüzleştirir ve gözyaşlarının çok çabuk kurumasını önler.
Bu katman gözün meibomian bezlerinde yapılır.
Sulu katman, gözyaşı filminin ortasıdır. Gözyaşı olarak gördüğümüz şeylerin çoğunu oluşturuyor. Bu katman gözü temizler, göze ait olmayan parçacıkları temizler. Bu tabaka göz kapaklarındaki lakrimal bezlerden gelir.
Mukus tabakası, gözyaşı filminin iç tabakasıdır. Bu, sulu tabakanın göz yüzeyine yayılarak nemli kalmasına yardımcı olur. Mukus olmasa, gözyaşları göze yapışmaz. Mukus konjunktivada yapılır. Bu, gözünüzün beyazını ve göz kapaklarınızın içinde kalan şeffaf dokudur.
Normalde gözlerimiz sürekli nemli kalmak için gözyaşı yapar. Gözlerimiz tahriş olmuşsa veya ağlarsak, gözlerimiz çok fazla gözyaşı yapar. Ancak, bazen gözler yeterince gözyaşı dökmez veya bir şey gözyaşı filminin bir veya daha fazla katmanını etkiler.
Gözyaşı üretimi için iki yol mevcuttur. İlk yol, göz ıslanmasını sağlayan ve sürekli olarak, hafif bir şekilde üretilen gözyaşlarıdır. Diğer bir yol ise ağlamaktır. Burada yer alan ağlama kavramı sadece duygusal bir olay ile karşılaşıldığı zaman oluşan ağlama değildir.
Göze yabancı bir maddenin temas etmesi, nezle ve grip gibi üst solunum yolu hastalıkları, burun içini tahriş eden karabiber gibi maddelerin teması veya göz iltihaplanması sonucu gözden akan gözyaşı da ağlama kavramına dahildir. Ancak şöyle de bir tuhaf durum vardır ki o da şudur; göz kuruluğu sorunu oluştuğu zaman göz refleks olarak gözyaşı üretebiliyor.
Göz kuruluğu belirtileri
Her türlü hastalık veya sağlık sorununun bir habercisi olan belirtiler olduğu gibi, göz kuruluğu belirtileri de vardır elbette. Bu belirtiler zaten kendisini kolayca fark ettiriyor kişiye. Bu belirtileri sırlamak gerekirse İşte kuru göz belirtilerinden bazıları.;
- Gözler yanma hissi oluşması ve batma hissi oluşması.
- Gözün içinde veyahut çevresinde yapışkan bir akıntı fark edilmesi.
- Gözlerde kızarıklıkların oluşması.
- Gözün refleks vermesi sonucu aşırı yaşarma oluşması.
- Gözlerde yorgunluk hissedilmesi ve bilgisayar, telefon gibi teknolojik aletlerin ekranlarına uzun süre bakılamaması.
- Kontakt lens kullanmak
- Gözlerinizde çok fazla gözyaşı olması
Göz kuruluğu nasıl tedavi edilir
Göz kuruluğu tedavisi, ilk öncelik olarak gözde oluşan yanma ve batma hissini ortadan kaldırmaya yöneliktir. Daha sonra gözyaşını arttırmaya başlanılır.
Yapay (Suni) gözyaşı eklemek
Yapay gözyaşlarını ihtiyaç duyduğunuz sıklıkta kullanabilirsiniz. Suni gözyaşları reçetesiz satın alabilirsiniz. Çok fazla marka var. Size en uygun markayı bulana kadar birkaçını deneyin.
Günde altı kereden fazla yapay gözyaşı kullanıyorsanız veya koruyucu maddelere alerjiniz varsa, koruyucu gözyaşı kullanmamalısınız. Bunun nedeni, koruyucu içeren gözyaşlarının çok kullanılması durumunda, bu kimyasallar gözlerinizi tahriş etmeye başlayabilir.
Gözyaşlarını arttırmak
Göz doktorunuz size özel bir göz damlası ilacı kullanmış olabilir. Bu, gözlerinizin daha fazla gözyaşı yapmasına yardımcı olur.
Ayrıca tedavi için pek çok yol mevcuttur. Başlıca tedavi yolları şunlardır:
- Yapay gözyaşı
- Göz ilaçları (Lakriset)
- Göz merhemleri
- Restasis bir diğer deyiş ile göz damlaları
- Diyet değişikliği
- Kullanılan ilaçların değiştirilmesi
- Hiçbir tedavi sonuç vermemiş ise son çare olarak ameliyat
Göz kuruluğunu önlemek için ipuçları
- Mümkünse saç kurutma makinesi kullanmamaya çalışın.
- Çok sıcak odalardan uzak durun. Kışın, nemlendirici ile havaya nem ekleyin. Veya ısıtıcı veya radyatörünüzün yanına bir su kabı koyun.
- Dışarıda etrafı saran gözlükler giyerek gözlerinizi kurumuş rüzgardan koruyun .
- Kuru göz rahatlaması için diyetinize omega-3 yağ asitleri eklemek konusunda göz doktorunuzla konuşun . Doğal olarak yağlı balıklarda (somon, sardalya, ton balığı, alabalık ve hamsi gibi) ve keten tohumlarında bulunurlar. Omega-3 yağ asitleri bir diyet takviyesi olarak eklenebilir (hap veya tablet).
- Kuru ve cızırtılı gözlerle uyanır mısın? Yatmadan hemen önce yapay gözyaşı merhem veya kalın göz damlaları kullanın.