
Dış gebelik nedir? Dış gebelik neden olur?
Dış gebelik, ciddiye alınması gereken önemli bir hastalık olup normal gebeliklerin yaklaşık % 1’inde görülmektedir. Bu yazımızda Dış Gebelik Nedir, Dış Gebelik Neden Olur, Nasıl Teşhis Edilir, Dış Gebelik Tedavisi Nasıldır sorularının yanıtlarını hazırladık.
Neler Bulacaksınız?
Dış gebelik, cinsel ilişki sonrası döllenmiş olan yumurtanın normalde rahim içindeki yerinin dışında bir yere tutunması sonucu gelişen gebelik türüdür. Dış gebelikte, döllenmiş olan yumurta fallop tüpü içine yerleşir. Ya da karın boşluğuna düşebilir. Bir ihtimal de döllenmiş yumurtanın servikse bağlanmasıdır. Fallop tüpleri gittikçe büyüyen embriyoyu tutamaz. Bu nedenle bebek gelişemez. Her 50 hamilelik vakasının birinde dış gebelik görülmektedir. Bu durumun tedavi edilmesi gerekir.
Dış Gebelik Nedir? Neden Olur?
- Dış gebelik fallop tüpünde oluşan enfeksiyon sonucu tıkanması nedeni ile gelişebilir.
- Cerrahi olarak yapılan bir ameliyat sonucu dış gebelik gelişebilir.
- Pelvik bölgede yapılmış bir cerrahi operasyon adezyonlara yol açabilir.
Dış Gebelik Risk Faktörleri
- Daha önce dış gebelik geçirildiyse, ikinci üçüncü kez yine geçirilebilir
- 35-45 yaş arası anne adaylarında gelişmesi daha sıktır
- Hamilelik öncesi pelvik – abdominal ameliyatlar
- Daha önce yapılan kürtaj
- Pelvik hastalıklar
- Sigara alkol içilmesi
- Doğum kontrol haplarını geçmişte kullanmak
Gibi durumlar risk faktörlerini oluşturur.
- Kesik kesik gelen yoğun karın ağrıları normal değildir. Ağrılar bıçak batırılmış hissi verecek derecede şiddetlidir
- Vajinal bölgede kanamalar oluşabilir.
- Mide ile ilgili olan gastrointestinal hastalıklar
- Baş dönmesi bayılma, kilo verme aşırı yorgun hissetme
Kanama ve şiddetli ağrı en büyük belirti kabul edilir
Nasıl Teşhis Edilir
Doktorların ilk dikkat ettiği şey, hastanın şiddetli karın ağrısı bildirmesidir. Doktor bu durumda pelvik muayene yapar. Ayrıca ultrasona bakar. HCG seviye ölçümü de hastalığın teşhisi için gereklidir. Test sonunda HCG düşük çıkarsa, dış gebelikten şüphe edilebilir. Progesteron seviyesi de bir işaret olabilir. Bu durumda doktorunuz kübosentez adı verilen ve vajinanın üst kısmındaki boşluğa enjeksiyon işlemi olarak bilinen yöntemle de dış gebeliği teşhis edilebilir.
Ne Zaman Anlaşılır
- Anne adayında vajinal kanamalar gebelik döneminde ortaya çıkarsa,
- Kötü kokulu vajinal akıntılar varsa,
- Karın bölgesine dokunduğunuzda normalden sıcaksa
- Karın kısmında kırmızılık varsa
- Karın kısmında lokal şişme varsa
Dış gebelikten şüphe edilebilir.
Dış Gebelik Tedavisi Nasıldır
Hamilelik sürecine bağlı olarak fallop tüpünü koruyabilecek metotreksat verilebilir. Tüpün yırtılması ve kanama geçirme riski daima vardır. Çünkü fallop tüpü emriyonun gelişmesi için müsait bir yapı değildir. Bu durumda kanama varsa, bu kısmın ameliyat ile çıkarılması gerekir. Kanama hemen durdurulmalıdır. Yine tedavi aşamasında hastaya genel anestezi altında, laparoskopi yapılabilir. Bu işlem, fallop tüpünü onarır ya da dış gebeliği sonlandırmak için yapılabilir. Bir başka dış gebelik cerrahi işlem de laparotami işlemidir. Laparotomi ileri hamilelik döneminde meydana gelen aşırı kanamalarda son çare olarak uygulanır. Bu tür ameliyatlardan sonra hasta birkaç gün içinde toparlar. Cerrahi müdahale sonrası, HCG seviyeleri yüksek ise doku tamamen çıkarılmamış demektir. Yeniden tıbbi müdahale gerekecektir. Dış gebelik geçiren kadınların, bir sonraki gebelik süreci sağlıklı olmayabilir. Fallop tüpleri alınmadıysa, başarılı bir sonraki gebelik şansı yüzde 60 olarak kabul edilmektedir.
Dış Gebelikte Ne Yapılmalıdır?
Dış gebeliği olan kadınlarda ameliyat sonrası vajinada kan pıhtıları görülebilir. Bu durum 6 haftaya kadar sürebilir. Hastanın ağır şeyler kaldırmaması, kabızlığa yakalanmaması, cinsel ilişkiden kaçınması ve ameliyat sonrasında iyice dinlenmesi gerekir. Ağrılı durumlarda ameliyattan sonra doktor ağrı kesiciler verecektir. Zaten ultrason taraması sırasında da dış gebeliğin durumu kolayca belli olabilir. Kan ve idrar testleri hamile olduğunuzu gösteriyorsa, hemen doktorunuza ultrason için başvurabilirsiniz. En iyi teşhis için hamilelik döneminde, her hafta kan ve hormon testini yaptırmaktır.

