Çocuklarda kabızlık nedenleri ve tedavisi

Çocuklarda kabızlık, bağırsak boşaltmada çekilen zorlukla ve dışkı eksikliği ile karakterize olan bir patolojik durumdur.

Çocuklarda kabızlığın nedenlerine baktığımızda, yetersiz beslenme, vitamin azlığı sindirim bezlerinde işlevselliğin yetersiz olması, yeteri kadar su içmeme ve yapay beslenme gibi sebepler yüzünden çocuklarda kabızlık gelişir. Az miktarda anne sütü ile beslenen bebeklerde de kabızlık görülebilir.

Çocuklarda kabızlık nedenleri

Çocuklarda kabızlık nedenleri
Çocuklarda kabızlık nedenleri

Çocuklarda akut ateşli vakalarda da sıklıkla kabızlık görülebilir, dışkıda geçici bir gecikme meydana gelebilir. Kabızlık ateş, terleme ve /veya kusmanın sonucu olarak, dehidrasyondan kaynaklanabilir.  Bağırsakta çeşitli bölümlerde malformasyon oluşması nedeni ile anatomik kusurlar da kabızlık nedeni olabilir.  Çocuklarda organik kabızlık nedenleri araştırıldığında, doğuştan sebepler de görülmektedir ki bu nedenler; dolikosigmoid, Hirchprong hastalığı ve anüs ektopisi gibi ya da rektal atrezi gibi nedenler olabilir.

Bunların dışında tümörler, polipler ve anorektal izler helmintiyaz hastalığı gibi nedenlerle kabızlık oluşabilir. Çocuklarda kabızlık işlevsel olabilir, mesela diskinetik kabızlığın oluşmasında hipertansif hidrosefali sendromu ile beliren merkezi sinir sistemi travmalarının rolü vardır.

Çocuklarda yetersiz beslenme, raşitizm, kronik iltihabı peptik ülser, uzun süre hareketsiz kalma kabızlığa yol açar.  Kabızlık yine laktik asit üretiminden sorumlu olan, ve hareketi aktive eden flora bileşimindeki aksaklıklar da kabızlık nedenidir.  Çocukların zorla sütten kesilmesi erken sütten kesilme kabızlığa yol açar.  Çocuk dışkılarken, ağrı da varsa dışkılama dürtüsünü erteleyebilirler ki bu da durumu daha da kötüleştirir.  Çocuklarda görülebilen şeker hastalığı, miksödem ve hipotiroidizm de kabızlık nedenleri arasındadır.

Çocuklarda kabızlık belirtileri

Çocuklarda kabızlık belirtileri
Çocuklarda kabızlığın belirtileri

Çocuklarda görülen kabızlık lokal semptomlar olarak bağırsak hareketleri ritminin azalması dışkı kıvamında değişiklik olması veya tuvalete gidildiğinde aniden ve tamamen bağırsaktan boşalma dışkı ve şişkinlik dışkıda kan görülmesi dışkılama sırasında ağrı hissedilmesi paradoksal dışkı inkontinansı gibi semptomlar ortaya çıkabilir. Çocuk bağırsak kolik şişkinlik ve anüs üzerinde basınç hissedebilir dışkı sırasında ağrı hissetme genellikle anal kanalın mukoza zarını zedelemektedir. Yoğun çaplı dışkı kütleleri bağırsak duvarının gerilmesine yol açar Sonuçta dışkıda az miktarda pembemsi bir kan görülebilir

Çocuklarda kabızlığı tanılama

Kabızlık şikayetleri varsa dışkı sıklığı ve tutarlılığı öncelikle belirtilir, muayene sırasında Abdominal distansiyon saptanmaya çalışılır, sigmoid kolon boyunca oluşan fekal taşlar tespit edilmeye çalışılır. Dijital rektal muayene sırasında rektumdaki ampulla durumu sfinkterin gücü doktor tarafından değerlendirilir, tanı koyma sürecinde topoloji helmint yumurtaları genel ve biyokimyasal kan testleri dışkı testi pankreas karaciğer ve mide suyu test edilir ultrason yapılır.

Çocuklarda görülen kabızlığın tedavisi

Çocuklarda görülen kabızlığın tedavisi
Çocuklarda görülen kabızlığın tedavisi

Doktor tarafından kabızlık tespit edilirse dışkılamayı normal hale getirmek için çocuğun beslenmesini mercek altına almak ve doğal beslenme programı uygulamak gerekiyor. Ek olarak çocukta fiziksel aktiviteleri artırma çalışmaları yapılabilir, bağırsak hipotoni için masaj Galvaniz fizyoterapi akımları elektroforez, parafin banyoları tedavi sürecinde kullanılan yöntemlerdir. Psikojenik kabızlıkla çocuklar psikolog yardımıyla bu tedaviyi alırlar ilaç tedavisi prokinetikler probiyotikler antispazmodikler verilerek de devam ettirilir. Hipertonik ve yağlı lavmanlar verilirse çocuklarda kabızlığın gelişmemesi için emzirmenin erken kesilmemesi günlük aktivitelerini fiziksel olarak yeterli miktarda yapması masaj kursları dengeli bir diyet programı izlemesi yardımcı olacaktır.

Ayrıca sizler için yardımcı olacağını düşündüğümüz;

Çocuklarda kabızlık nedenleri ve tedavisi
Bizi Takip Edin
Bu makaledeki tavsiye tıbbi tavsiye niteliğinde değildir, sadece bilgi amaçlıdır.Bu site yalnızca bilgi amaçlı içerik sağlamaktadır. Sağlanan bilgiler tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavi amaçlı değildir. Tıbbi bir endişe veya acil durumda lütfen sağlık uzmanınıza danışın.
Bu makalede ifade edilen görüşler, yazarın kişisel görüşleridir. Dahikadin.com, bu makaledeki herhangi bir bilginin doğruluğu, eksiksizliği, uygunluğu veya geçerliliğinden sorumlu değildir. Tüm bilgiler olduğu gibi sağlanır. Makalede yer alan bilgiler, gerçekler veya görüşler Dahikadin.com'un görüşlerini yansıtmaz ve Dahikadin.com bunun için herhangi bir sorumluluk veya yükümlülük kabul etmez.
Yorum Yapın

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. TamamDevamı

Gizlilik Politikası