Çiğ besin diyeti nedir? Çiğ besin diyetinin yararları riskleri nelerdir?

Sağlıklı bir yaşam biçimi için tercih edilen çiğ besin diyeti, birçok fayda sağlamaktadır. Bu diyetin içeriği nasıl olmalıdır? Diyetin riskleri nelerdir?

Çiğ besin diyeti, adından da anlaşılacağı gibi besinlerin en saf hali olan pişmemiş halleriyle tüketilmesini amaçlayan bir diyettir. Bu diyet vücut için besleyici olmakla birlikte, vegan bireyler için büyük önem taşımaktadır. Bunun nedeni ise; gıdaların pişirelerek tüketildiği bir besin düzeninde alınan vitamin vb. öğelerin, çiğ besin diyetinde alınması gerektiğidir.

Çiğ besin diyetinin içeriği nasıl olmalı?

Çiğ Besin Diyetinin İçeriği Nasıl Olmalı?
Çiğ Besin Diyetinin İçeriği Nasıl Olmalı?


Çiğ besin diyetini
uygulayan kişiler, 40 derecenin altında pişirilen tüm gıdaları tüketebilirler. Bu diyetteki asıl amaç, gıdaların pişirilmesi durumunda kaybolan özellikleri kaybetmemektir. Bu nedenle meyveler, tohumlar, alglerin bir bölümü, kökler, filizler, sebzeler, kuruyemişler ve yumrukökler de çiğ besin diyet düzeninde rahatlıkla tüketilmektedir. Bu diyet için doğru olan gıdaların kısa bir listesi şu şekildedir;

– Tatlılar: Tatlı meyveler ve kurutulmuş meyve çeşitleri
– Yağlar: Avokado, hindistan cevizi, fındık ve diğer tohum yağları
– Nişastalar: Pancar, balkabağı ve patates
– Asitler: Ekşi meyveler, domates ve biber

Bu besinleri tüketirken yağlar ve tatlıları birbirine karıştırmamaya özen göstermek gerekir. Ayrıca asitler ve nişastaları, asitler ve tatlı meyve çeşitlerini, mümkünse birkaç yağ çeşidini de birbirine karıştırarak tüketmemek gerekir.

Çiğ besin diyetinin yararları neler?

Çiğ besin diyeti birçok konuda fayda sağlar. Tipik beslenme düzeninde fazlasıyla bulunan doymuş ve trans yağlar çiğ besin diyetinde çok daha azdır. Ayrıca şeker ve sodyum açısından düşük olan çiğ besin diyeti A vitamini, potasyum, antioksidanlar, magnezyum, lif ve folik asit gibi sağlığa faydası olan takviyelerle doludur.

Çiğ Besin Diyetinin Riskleri Nelerdir?

Bazı uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar sonucunda, çiğ besin diyetinde bazı risklerin olduğu ortaya koyulmuştur. Buna göre; çiğ besin diyeti yapan kişiler çinko, B12 vitamini, demir ve omega-3 yağ asitlerinden mahrum kalarak beslenme yetersizliği riskiyle karşı karşıya kalmaktadır. Ayrıca hipoglisemi ve diyabet hastası kişilerin çiğ besin diyeti konusunda dikkatli olması gerekir. Çiğ besin diyetini kesinlikle bir doktora ya da uzmana danışılarak yapılması gereken bir diyet türüdür. Özellikle geçmiş hikayesinde yeme bozuklukları olan kişiler için bu çok önemlidir.

Diyet yapanlar için Karnabaharlı kısır tarifi

Çiğ besin diyeti nedir? Çiğ besin diyetinin yararları riskleri nelerdir?
Bizi Takip Edin
Bu makaledeki tavsiye tıbbi tavsiye niteliğinde değildir, sadece bilgi amaçlıdır.Bu site yalnızca bilgi amaçlı içerik sağlamaktadır. Sağlanan bilgiler tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavi amaçlı değildir. Tıbbi bir endişe veya acil durumda lütfen sağlık uzmanınıza danışın.
Bu makalede ifade edilen görüşler, yazarın kişisel görüşleridir. Dahikadin.com, bu makaledeki herhangi bir bilginin doğruluğu, eksiksizliği, uygunluğu veya geçerliliğinden sorumlu değildir. Tüm bilgiler olduğu gibi sağlanır. Makalede yer alan bilgiler, gerçekler veya görüşler Dahikadin.com'un görüşlerini yansıtmaz ve Dahikadin.com bunun için herhangi bir sorumluluk veya yükümlülük kabul etmez.
Yorum Yapın

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. TamamDevamı

Gizlilik Politikası