Balın sağlığa faydaları nedir? Bal maskesi tarifi

Bal, şeker içerir ve oldukça kalorili bir besindir bu sebeple bebekler ve şeker hastaları için sakıncalıdır. Peki Balın sağlığa faydaları nelerdir?

Ölçülü bir şekilde organik bal tüketmenin sağlığımız için birçok yararı bulunur. Çok eski zamanlardan beri, balın sağlığa yararları bilinmektedir. Modern bilim de bu mucizevi doğal yiyeceğe ışık tutmuştur. Balın cilt, saç ve genel sağlığa yaptığı katkılar kanıtlanmıştır. Balın sağlığa faydaları nelerdir? Ballı maskeler nasıl yapılır? Keşfedelim.

Bal nedir? Yapısında neler vardır?

Bal içerisinde bulunan tokoferol, askorbikasit, flavonoid gibi bazı farklı fenolik maddeler sebebiyle antioksidatif bir etkiye sahip bir madde haline gelmiştir. Çiçeklerde bulunan bir nektar şeklinde bilinen bal tatlı sıvının arının bunları vücutlarındaki çeşitli salgı bezleri ve enzimlerle işlemesi sayesinde meydana gelmektedir. Balın içerisinde çokça makro ve mikro besleyiciler, pro ve prebiyotikler, çeşitli vitaminler ve mineraller yer almaktadır. Arının balı yapması ise nektarı içerisinde dönüştürdükten sonra kovanda bulunan peteklere bu ürünü aktarmasıyla meydana gelmektedir. Burada balın içinde bulunan sıvı buharlaşır ve işçi arılar sayesinde de bu peteklerin ağzı kapatılır. Bu konumdaki bal piyasadan aldığımız baldır.

Balın faydaları nelerdir?

Balın faydaları nelerdir?
Balın faydaları nelerdir?

Bal uzmanların aktardığına göre mideyi kaplayıp mide spazmlarını rahatlatır gastrointestinal sistemin düzenlenmesine yarar. Cilt üzerindeki olumlu yönde etkileri bilindiğinden ötürü bal pek çok kozmetik ürünün içerisinde de bulunmaktadır. Çeşitli yara izlerinin kapanması için de kullanılan bal düzenli kullanımından sonraki 1 buçuk ile 2 ay arasında cilt üzerindeki etkilerini gösterir. Kış hastalıkları ve gribe karşı bağışıklık sisteminin direncini arttırdığı ve kaslar için yakıt görevi gördüğü de bilinmektedir. Bakteri ve mantar gelişiminin meydana gelmemesi için de çok önemli bir ürün olduğu bilinmektedir. Herkesin bildiği gibi vitamin ve mineral deposudur. Özellikle de C vitamini açısından oldukça zengindir. Kırmızı kan hücreleri olan alyuvarların sayısını arttırarak kanınıza oksijen karışmasına yardımcı olur ve bu da özellikle çocuklarda demir eksikliğinin giderilmesini sağlar. Şekerden kopmak istemeyen ancak şekerin zararlarını bilen bireyler için muhteşem bir alternatiftir.

Anti bakteriyel olduğu için hastanelerde dezenfektan olarak kullanılır ve ülser, balgam ve astım tedavilerinde de kullanılmaktadır. Bağırsak florasını düzenleyerek ishalin kesilmesine yardımcı olur. Öksürük şurubu kullanamayan kişiler için de alternatif konumuna yükselmiştir. Alerji kaynaklı belirtileri en az indirger ve kanser gibi çok tehlikeli hastalıklara karşı vücudu korumaktadır. Gördüğünüz gibi bal pek çok hastalığın ilacı ve aynı zamanda pek çok ilacın da alternatifi olmayı başarmış her derde deva mükemmel bir şifa deposudur ve kullanımı kesinlikle bırakılmamalı mümkün olduğunca düzenli bir şekilde kullanılmalıdır.

Balın sağlığa faydaları nelerdir?

Balın sağlığa faydaları nelerdir?
Balın sağlığa faydaları nelerdir?

Balın prebiyotik bir etkisi vardır. Sağlığımız için gerekli olan bağırsak florasının gelişimini destekler. Bal, çoğu flavonoid ailesine ait bir antioksidan kaynağıdır: vücut hücrelerine zarar verebilecek serbest radikalleri etkisiz hale getirirler. Ayrıca, kalp hastalığı ve kanser gibi bazı dejeneratif  hastalıkların (özellikle göğüs kanseri) önlenmesine yardımcı olur. Bununla birlikte kayda değer bir antibakteriyel ve iyileştirici etkiye sahiptir: bakteriyel enfeksiyonlara daha az elverişli bir ortam oluşturur. Böylece bakteri tutulumunu önler.

Balın tedavi edici özellikleri

Yukarıda bahsedilen tıbbi özellikler sayesinde bal birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılabilir:

  • Artrit tedavisi.
  • Bronşiyal problemler: bal, güçlü bir doğal antiseptik olan formik asit içerir.
  • Kalıcı öksürük: balın dokusu ve kıvamı öksürüğü yatıştırır.
  • Kabarcıklar ve yanıklar: bal, iltihaplı deriyi yumuşatır ve iyileşmeyi destekler.
  • Mide problemlerini önler.
  • Yorgunluk ve vitamin eksikliği: bal, mineral tuzlar ve şekerler bakımından zengindir.
  • Boğaz iltihabı: bal sakinleştirici görevi görür.
  • Osteoporozu (kemik erimesi) tedavi eder: bal, kemikleri fosfor, kalsiyum, demir ve bakır ile güçlendirir.

Balın cilde faydaları

Balın sağlığa faydaları saymakla bitmiyor. Balın cilde faydaları da çoktur. Bal cildi temizlemek ve korumak için çok yararlıdır:

  • Bal, ciltteki yağları ve toksinleri gideren enzimler içerir. Bu sebeple, birçok kozmetik markasının sabun ve makyaj temizleme ürünleri bal içerir.
  • Balda bulunan şekerler (fruktoz, glikozlar, alfa-hidroksit) cildin ölü hücrelerden arınmasını sağlar. Bal ayrıca içerdiği mineraller ve vitaminler sayesinde cildi nemlendirir.
  • Balda bulunan hidrojen peroksit cildi kurutmadan iyice dezenfekte eder ve sivilce ve sivilce lekelerini giderir.
  • Balın antioksidanları, cildin yaşlanmasını ve kırışıklıkların görünümünü yavaşlatır.

Balı cildinize doğrudan uygulayabileceğiniz gibi doğal maske yapımında da kullanabilirsiniz. Ancak hassas ciltlerde alerjiye sebep olabileceği için dikkatli kullanılmalıdır. Balı maske olarak kullanmak isterseniz aşağıdaki maske tarifini deneyebilirsiniz.

Bal ile cilt maskesi tarifi

Bal ile cilt maskesi tarifi
Bal ile cilt maskesi tarifi

1 tatlı kaşığı bal, 1 çorba kaşığı zeytinyağı ve 1 yumurta sarısını karıştırın. Karışımı göz çevresi hariç cildinize uygulayıp 20 dakika bekletin. Süre bitiminde ılık su ile cildinizi yıkayın. Sonuç: temizlenmiş, yumuşak ve canlı bir cilt.

Bal güneş yanığı için de faydalıdır. Güneş yanığı için bal ile aloe vera jelini karıştırıp sorunlu bölgeye uygulayın. Bu iki bileşen cildi ferahlatır ve zarar gören cildin kendini hızla yenilemesini sağlar.

Balın saça faydaları

Bal saçları derinlemesine nemlendirir, canlandırır ve yıpranmış saçları onarır. Saç sağlığı için balı maske olarak kullanabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki maske tarifini deneyebilirsiniz.

Bal ile saç maskesi

1 çorba kaşığı bal, 1 çorba kaşığı zeytinyağı ve birkaç damla limonu bir kap içinde karıştırın. Kuru saçlar için bu karışıma 1 yumurta sarısı da ekleyebilirsiniz. Karışımı saçınıza iyice yedirerek uygulayıp 1 saat bekletin. Ardından iyice durulayıp şampuanlayın. Bu maskeyi 2 haftada bir uygulayabilirsiniz.

Bal saç rengini açan enzimler içerir. Yukarıdaki maskeyi haftada 1 uygulayıp gece boyu saçınızda bekleterek saçınızı birkaç ton açabilirsiniz.

Balın sağlığa faydaları nedir? Bal maskesi tarifi
Bizi Takip Edin
Bu makaledeki tavsiye tıbbi tavsiye niteliğinde değildir, sadece bilgi amaçlıdır.Bu site yalnızca bilgi amaçlı içerik sağlamaktadır. Sağlanan bilgiler tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavi amaçlı değildir. Tıbbi bir endişe veya acil durumda lütfen sağlık uzmanınıza danışın.
Bu makalede ifade edilen görüşler, yazarın kişisel görüşleridir. Dahikadin.com, bu makaledeki herhangi bir bilginin doğruluğu, eksiksizliği, uygunluğu veya geçerliliğinden sorumlu değildir. Tüm bilgiler olduğu gibi sağlanır. Makalede yer alan bilgiler, gerçekler veya görüşler Dahikadin.com'un görüşlerini yansıtmaz ve Dahikadin.com bunun için herhangi bir sorumluluk veya yükümlülük kabul etmez.
Yorum Yapın

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. TamamDevamı

Gizlilik Politikası