Atkins diyeti nedir? Atkins diyeti nasıl yapılır?

Dr. Atkins Kimdir tarafından geliştirilen Atkins diyeti nedir, Atkins diyeti nasıl yapılır? Bilinmesi gereken noktaları detaylı bir şekilde yazılmıştır.

Dr. Robert Atkins tarafından geliştirilen ve uygulanan Atkins diyeti hakkında bilinmesi gerekenler, dikkat edilmesi gereken noktalar ve uygulanması gereken kurallar!

Dr. Robert Atkins Kimdir?

17 Ekim 1930 tarihinde Amerika’da doğan Dr. Robert Atkins, 17 Nisan 2003 tarihinde hayata gözlerini yummuştur. Asıl uzmanlık alanı kardiyoloji olan uzman doktor, hazırladığı Atkins diyetiyle tanınmaktadır. Robert Atkins’in özel diyeti, karbonhidrat tüketimini azaltarak sağlıklı ve kontrollü kilo verimini hedeflemektedir. Atkins diyeti, temelinde protein ve doymuş yağlardan oluşan diyet listeleri içermektedir. Robert Atkins, hazırladığı yeni diyet programını anlatan “Atkins’in Diyet Devrimi” kitabı ile sağlık programını dünyaya duyurmuş ve ardından seri halinde 16 adet daha kitap çıkarmıştır.

Atkins diyeti nedir?

Atkins diyeti nedir, sorusunun cevabı Dr. Robert Atkins tarafından üretilen, hazırlanan ve uygulamalı örnekleri bulunan bir sağlık programı şeklindedir. Çünkü Atkins diyeti yalnızca beslenmeyi değil yaşam şeklini de düzene sokmayı gerektirmektedir. Diyetin en genel ve en önemli özelliği karbonhidrat yani şeker tüketiminin azaltılması gereğidir. Sağlıklı ve doymuş yağlar, protein ve lifli sebzeler ile bezenmiş diyet programı, sağlıklı bir şekilde kilo verilmesini sağlamaktadır. Protein kaynaklı beslenme, daha fazla süre tok tutacağından, Atkins diyetinin temelinde sağlıklı proteinler yer almaktadır.

Atkins diyeti nasıl yapılır?

Atkins diyeti, temelde 4 aşamadan oluşmaktadır. Bu 4 aşama aynı anda uygulanabileceği gibi, kişinin yaşam standardına göre tek tek de uygulanabilir. Fakat her iki durumda da Atkins Diyet programı günde en az 2 en fazla 3 öğün beslenmeyi ve aralarda ufak atıştırmalıklar tüketmeyi gerektirmektedir. Her iki uygulama şeklinde de günde en az  litre su tüketimi gerekmektedir.

Atkins diyetinin program aşamalarının her birinde karbonhidrat miktarına dikkat edilmelidir. Aşama sayısı arttıkça tüketilebilecek karbonhidrat miktarı da artmaktadır.

Atkins diyeti aşamaları nasıl uygulanmalıdır?

Atkins diyeti aşamaları nasıl uygulanmalıdır?
Atkins diyeti aşamaları nasıl uygulanmalıdır?

Atkins diyeti 4 aşamadan oluşur. Bu aşamalar sırası ile şu şekildedir:

  1. Aşama: 20 gün boyunca uygulanması gereken bu aşamada günlük 20 gramdan fazla karbonhidrat tüketimi yasaktır. Yeşil ve lifli bitkiler ağırlıklı beslenilen bu aşamada, yüksek yağlı, proteinli besinler tüketilmesi de önemle önerilmektedir.
  2. Aşama: Diyet programına fındık, ceviz gibi doğal ve bitkisel yağlı besinler katılır. Fakat bu besinlerin tüketimi de günlük belirli sayılarla uygulanmalıdır. Bu noktada diyetisyenin kişiye özel hazırladığı listeye uyum sağlanmalıdır. Ayrıca bu aşama küçük miktarlarda meyve tüketimi de önerilmektedir.
  3. Aşama: Üçüncü aşama, kişinin hedeflediği ağırlığa yaklaştığı dönemdir. Kilo kaybı zamanla yavaşlamaya başlayacaktır. Bu yavaşlama sürecine ulaşana kadar karbonhidrat kaynakları hala kısıtlı şekilde tüketilmelidir.
  4. Aşama: Atkins diyetinin koruma aşaması olarak da bilinen bu aşamada, kilo kaybı yaşanmadan tüketilebilecek karbonhidrat miktarları belirlenir ve hayat düzenine uygulanır.

Atkins diyetinde tüketilmemesi gereken besinler nelerdir?

Atkins diyetinde tüketilmemesi gereken besinler nelerdir?
  • Atkins diyetine göre bazı besin ve gıda gruplarının tüketimi yasaklanmıştır.
  • İçeriğinde şeker olan gazlı içecekler, meyve suları, dondurma, bisküvi, şekerleme ve kek gibi hamur işleri diyet programında yer almamaktadır.
  • Pirinç, arpa, buğday ve çavdar, tüketilmemesi gereken tahılların başında gelmektedir.
  • Mısırözü, soya ve kanola yağları da tüketimi yasak olan yağ türleridir.
  • Havuç, patates, şalgam, muz, armut, portakal, elma, üzüm gibi meyve ve sebzeler tüketimi yasak olan gıdalar arasındadır.
  • Mercimek, kuru fasulye ve nohut gibi bakliyat ürünleri de uzak durulması gereken besinlerdir.

Atkins diyeti düşük kalorili ara öğün örnekleri

Atkins diyet programı kapsamında günde 2 – 3 öğün ana öğün, 3 – 4 kere de atıştırmalık tüketimi serbest bırakılmıştır. Fakat, serbest bırakılmış demek, her ara öğünü tüketmek demek değildir. Düşük kalorili ara öğün gıdaları tüketmek hem sağlıklı, hem de hızlı kilo verme için büyük önem taşımaktadır. İşte, düşük kalorili ara öğün örnekleri!

  • Haşlanmış yumurta
  • Tam yağlı yoğurt
  • Peynir
  • Çilek
  • 1 avuç fındık / badem
  • Meyve (2. aşamadan itibaren serbesttir)
Atkins diyeti nedir? Atkins diyeti nasıl yapılır?
Bizi Takip Edin
Bu makaledeki tavsiye tıbbi tavsiye niteliğinde değildir, sadece bilgi amaçlıdır.Bu site yalnızca bilgi amaçlı içerik sağlamaktadır. Sağlanan bilgiler tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavi amaçlı değildir. Tıbbi bir endişe veya acil durumda lütfen sağlık uzmanınıza danışın.
Bu makalede ifade edilen görüşler, yazarın kişisel görüşleridir. Dahikadin.com, bu makaledeki herhangi bir bilginin doğruluğu, eksiksizliği, uygunluğu veya geçerliliğinden sorumlu değildir. Tüm bilgiler olduğu gibi sağlanır. Makalede yer alan bilgiler, gerçekler veya görüşler Dahikadin.com'un görüşlerini yansıtmaz ve Dahikadin.com bunun için herhangi bir sorumluluk veya yükümlülük kabul etmez.
Yorum Yapın

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. TamamDevamı

Gizlilik Politikası