Adet ( Regl ) düzensizliği neden olur? Tedavisi nasıl olur!

Adet ( Regl ) düzensizliği nedir? Neden olur? Nasıl tedavi edilir? Kadınlar tarafından her zaman merak edilen olan bu konu, tüm detaylarıyla makalemizde.

Adet (regl) görmek; rahim içi dokusunun kanama ile birlikte dökülmesi anlamına gelir. Adet düzeninizin normal seyrinden farklı ilerlemiyor, olması gerekenden daha geç ya da erken bir şekilde döngüye giriyorsanız adet regl düzensizliği rahatsızlığından bahsedebiliriz.

Kadınları epeyce büyük stres ve sıkıntılara sokan adet düzensizliği konusuyla alakalı öğrenmek istediğiniz tüm cevaplar bu yazımızda!

Adet ( Regl ) düzeni nedir?

Adet düzeni 21 + 7 olarak adlandırılmaktadır. Yani adetin düzenli olması demek adet görme süresinin 21 ile 35 gün arasında olması demektir. Adetini 21 günden önce görülmesi de, 35 günü aşması da adet düzenini bozmaktadır. Düzenli adetse kadın sağlığını göstermektedir. Adet düzensizlikleri bir şeylerin yolunda gitmediğini de göstermektedir. Adet dönemi haricinde az kanamalar ya da adet döneminin normalden daha uzun sürmesi gibi etkenler rahim ile ilgili bir hastalığın olduğunun işaretini vermektedir.

Adet ( Regl ) düzensizliği neden olur?

Adet ( Regl ) düzensizliği neden olur?
Adet ( Regl ) düzensizliği neden olur?

Adet döneminin uzamasında illa ki ciddi problemler olduğu düşünülemez. Adet döneminin uzaması ve gecikmesinde streste önemli bir faktördür. Ani kilo kaybının yaşanması ve ağır diyetler yapılarak vitaminsiz, mineralsiz kalınması da adet döneminin uzamasına ya da adet döneminin gecikmesine sebep olmaktadır.

Ara kanamalar ise bazen rahim kanseri gibi ciddi problemlerin habercisi olabilir. Ancak aktif cinsel hayat yaşayan kadınlarda da ara kanamalar görülebilir. Ayrıca ara kanamalar gebeliğin ya da dış gebeliğin de habercisi olabilmektedir.

Genital bölgeye alınan hasarlar ve darbeler yani genital yaralanmalarda adet düzensizliklerine sebep olacaktır.

Ara kanamalar özellikle ciddiye alınması gereken kanamalardır. Ara kanamalar kanserin de ön habercisi olmaktadır. Bunun için ara kanama yaşandığında mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

Adet gecikmesinin nedenleri nelerdir?

Adet gecikmeleri kadınların başlıca sorunlarından biridir. Bir an önce başlayıp bitmesi istenirken adetin gecikmesi ile kadınların  bu dönemleri kabusa dönebilmektedir.
Bu sorunla karşılaşıldığında akla ilk gelen hamileliktir. Ancak her gecikmenin nedeni hamilelik olmayabilir ve bu gecikmelerin nedenlerini bilmek gerekmektedir. Adet gecikmesinin hamilelik dışındaki nedenlerine bakacak olursak;
  • Kullanmaya başladığınız yeni bir ilaç varsa adet düzensizliğine neden olabilir. Özellikle doğum kontrol hapı kullanmaya başlayan kadınlarda adet düzensizliği sıklıkla yaşanır. İlerleyen zamanlarda  vücut bu duruma alışacak ve adetiniz tekrar düzene girecektir.
  • Spora ve egzersize başlayan kadınlarda da adet düzensizliği görülebilmektedir. Bu gibi bir durumla karşılaştığınızda aşırı yorulmaktan kaçınmalı ve tempoyu yavaş yavaş artırmalısınız.
  • Stres ve karşılaştığınız sıkıntılı dönemlerde en önemli sebepler arasındadır. Vücut stresli dönemlerde doğurganlık hormonunu azaltır. Bu da adet görmenizin gecikmesine sebep olur.
  • Ergenlik çağına yeni girmiş kızlarda ve menopoz dönemi yaklaşan kadınlarda da adet düzensizliği sıklıkla yaşanır. Vücut bu yeni dönemlere alışarak kendini düzene sokacaktır.
  • Kadınların yumurtlama dönemlerine rastlayan hastalıklar da adet gecikmesine neden olabilir. Özellikle kış aylarında yakalanacağınız gribal enfeksiyonlar buna örnektir.
  • Beslenme alışkanlıklarınızın değişimi, ani kilo kaybı veya kilo alımı da düzensizliğe sebep olmaktadır. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için beslenmenize dikkat etmeli ve sağlıklı beslenmelisiniz.
  • Uzun yolculuklar ve denizaşırı uçuşlar da düzensizliğe sebep olurlar. Vücudun yer değişikliklerine olan adaptasyonu sağlandığında adetiniz düzene girecektir.
Yukarıda saydığımız nedenlerden ötürü adet görmediyseniz bitkilerden oluşan çaylar veya kürler hazırlayarak adet söktürücü kullanabilirsiniz. Örneğin biberiye ve papatya çayları adet söktürücü özelliktedir. Bunun dışında adet söktürücü özelliği olan bitkiler; at kuyruğu otu, civan perçemi, çiriş otu, çörek otu, kekik, dereotudur. Ayrıca kerevizi bolca tüketmek de düzensizliği önleyecektir.

Adet periyodu nasıl olmalıdır?

Adet dönemlerinin gecikmesine karşılık kadınlar daha uzun adet olmalarını normal görürler. Erken adet olduklarında da daha kısa adet olmalarını normal görürler. Ancak bu yanlış bir algıdır. Çünkü adet döneminin en kısa 5 en fazla 7 gün olması gerekmektedir.

Adet miktarı ne kadar olmalıdır?

Adet miktarı kadınlara göre değişkenlik göstermektedir. Her kadının adet miktarı kendisine özeldir. Ancak adetin günde 3 pedi geçmeyecek yoğunlukta olması gerekmektedir. Aksi taktirde aşırı kan kaybı halsizliğe sebep olacaktır.

Adet düzensizliği neden olur? Nasıl tedavi edilir?

Adet ( Regl ) düzensizliği neden olur? Tedavisi nasıl olur!
Bizi Takip Edin
Bu makaledeki tavsiye tıbbi tavsiye niteliğinde değildir, sadece bilgi amaçlıdır.Bu site yalnızca bilgi amaçlı içerik sağlamaktadır. Sağlanan bilgiler tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavi amaçlı değildir. Tıbbi bir endişe veya acil durumda lütfen sağlık uzmanınıza danışın.
Bu makalede ifade edilen görüşler, yazarın kişisel görüşleridir. Dahikadin.com, bu makaledeki herhangi bir bilginin doğruluğu, eksiksizliği, uygunluğu veya geçerliliğinden sorumlu değildir. Tüm bilgiler olduğu gibi sağlanır. Makalede yer alan bilgiler, gerçekler veya görüşler Dahikadin.com'un görüşlerini yansıtmaz ve Dahikadin.com bunun için herhangi bir sorumluluk veya yükümlülük kabul etmez.
Yorum Yapın

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. TamamDevamı

Gizlilik Politikası